Conifer Productions

From ideas to apps. From mobile to global.

BusMonTRE-sovelluksen tulevaisuus

BusMonTRE on pysäkkiavustinohjelma älypuhelimille. Se on tehty tarjoamaan helppo tapa selvittää milloin kulkee bussi käyttäjää lähellä olevalta pysäkiltä Tampereen joukkoliikenteen toiminta-alueella (johon kuuluu Tampereen lisäksi useita ympäristökuntia). Tähän tarkoitukseen se käyttää Tampereen kaupungin tarjoamaa avointa dataa sekä Tampereen joukkoliikenteen ylläpitämää sinistä virtuaalimonitoria. BusMonTRE on tällä hetkellä saatavana iOS-, Android- ja Windows Phone -älypuhelimille. Tässä kirjoituksessa kerron hieman ohjelman taustoista sekä tulevaisuuden kehitysnäkymistä.

Virtuaalimonitori omaan tarpeeseen

Nettisivupalveluna toimiva sininen virtuaalimonitori on ollut käytössä Tampereella jo pitkään. Tavaratalot ja pienemmät liikkeet ovat käyttäneet sitä tiloissaan esimerkiksi näyttämällä isolla televisioruudulla asiakkailleen lähimmältä pysäkiltä kulkevien bussien tietoja. Kaikiilla Tampereen joukkoliikenteen pysäkeillä on sekä nimi että numerokoodi, ja virtuaalimonitorin saa helposti näyttämään yhtä tai useampaa haluttua pysäkkiä tämän numerokoodin avulla.

Sain ajatuksen BusMonTRE:sta jo vuonna 2011, mutta silloin en vielä ryhtynyt suunnittelemaan sovellusta, vaan käytin omissa laitteissani muutamaa valmiiksi leivottua nettiosoitetta, joilla sain kätevästi haluamani monitorinäytön nettiselaimeen. Osallistuin vuosina 2012-2013 useaan avoimen datan tapahtumaan Tampereella, ollessani muutenkin aktiivisesti mukana Tampereen startup-yhteisössä. Eräässä näistä tapahtumista Tampereen joukkoliikenteen edustaja antoi vahvan signaalin siitä, että heidän intresseissään ei ole kehittää sovelluksia itse, mutta he tarjoavat datan ilmaiseksi sovelluskehittäjien käyttöön.

Syksyllä 2013 ennen Apps4Pirkanmaa-kilpailun liikenneaiheiseta työpajaa olin jo kehitellyt mielessäni ideaa BusMonTRE:sta, joka oli siinä vaiheessa jo enemmän kuin pelkkä virtuaalimonitorin näyttöväline – idea kulki silloin mahtipontisella työnimellä “kontekstiin perustuva henkilökohtainen joukkoliikenneavustin”. En saanut ketään osallistujista kiinnostumaan yhteistyöstä, ehkä osin siksi, että tilaisuuden järjestäjä luonnehti bussiliikenneaiheisia sovelluksia “avoimen datan pierusovelluksiksi”, viittauksena App Storen alkuaikoina paljon kyseenalaista mainetta niittäneisiin ilmavaivaääniä päästelleisiin sovellusohjelmiin.

Päätin yksinkertaistaa alkuperäistä ajatusta ja tehdä vaikka sitten ihan omaan käyttööni helpon tavan saada halutun pysäkin virtuaalimonitori nopeasti näkyviin. Johtoajatuksena oli selvittää älypuhelimen paikannusominaisuuden avulla käyttäjän sijainti ja suodattaa pysäkeistä (joita tuolloin oli noin 1500 kappaletta) lähinnä olevat. Käyttäjän haluama pysäkki todennäköisesti löytyisi niiden joukosta helposti, mutta ohjelman avulla voisi myös valita minkä tahansa haluamistaan pysäkeistä. Hyvin pian huomasin myös sen, että ohjelmassa kannattaisi olla myös mahdollisuus tallentaa eniten käyttämänsä pysäkit, jotta niiden monitorinäytön saisi vielä helpommin näkyviin.

BusMonTRE ei ole reittiopas, eli siihen ei voi syöttää lähtöpaikan osoitetta ja saada reittiä johonkin kohteeseen vaihtoineen. Tämä on tietoista, osaksi sen takia, että minulla ei ollut aikaa eikä halua lähteä tekemään niinkin monimutkaista sovellusta ilman oikeastaan mitään takeita siitä, että saisin vastinetta kehittämiseen käytetylle ajalle ja vaivalle. BusMonTRE ei myöskään näytä bussien liikkumista kartalla, koska mielestäni se aiheuttaa käyttäjälle ylimääräistä päänvaivaa halutun bussin löytämisessä eikä tuo mitään lisäarvoa.

BusMonTRE:n näkökulma on käyttäjän sijainti ja sitä lähellä olevat pysäkit. Mikäli pysäkin kautta kulkee useita linjoja, jollain niistä todennäköisesti pääsee minne haluaa, kuten vaikka esikaupungista keskustaan. Mikäli pysäkin kautta kulkee vain yksi linja, ei valinnan tarvetta edes ole.

Ilmaiseksi kaikille alustoille

Oli alusta asti selvää, että BusMonTRE olisi ilmainen, koska sillä lailla saataisiin madallettua käyttäjän kynnystä ladata ohjelma itselleen. Pidätin kuitenkin oikeuden lisätä ohjelmaan mainospalkkeja, joista saisin muutamia senttejä mainostajalta mikäli käyttäjä kiinnostuisi mainoksesta niin paljon että täppäisi sitä. Nämä mainospalkit lisäsinkin sittemmin.

Tein BusMonTRE-ohjelman ensimmäiseksi iPhone-älypuhelimille, mikä on osoittautunut hyväksi valinnaksi, koska näille puhelimille ei ollut vastaavanlaista ohjelmaa tarjolla. Android-ohjelmistokehityksen kynnys on monille alhaisempi, koska Android-laitteet ovat edullisempia ja Googlen kehittäjämaksu vain nimellinen. Windows Phone -sovelluksia taas on Tampereella syntynyt tavallista enemmän ehkä siksi, että Nokian puhelimien tuotekehitystä on ollut paljon täällä ennen kuin toimintoja on ensin supistettu ja sitten koko puhelindivisioona myyty Microsoftille.

Koska BusMonTRE oli aluksi melko yksinkertainen sovellus, oli helppo tehdä siitä myös Android- ja Windows Phone -versiot. Nämä versiot eivät kuitenkaan koskaan ole saavuttaneet läheskään yhtä suurta latausmäärää kuin iPhone-versio. Aluksi kehitin kaikkia versioita suunnilleen samassa tahdissa vuorotellen, ja kaikissa oli samat ominaisuudet. Kaikkia näitä mainostin myös yhtä vähän, eli käytännössä en ollenkaan (vaikka joku onkin saattanut nähdä minut Tampereen keskustan bussipysäkeillä sissimarkkinoimassa BusMonTRE:ta…).

Kun huomasin, että Android- ja Windows Phone -versiot eivät saavuta läheskään samoja latausmääriä kuin iPhone-versio, ryhdyin kehittämään määrätietoisemmin juuri iPhone-versiota. Olen kuitenkin ajoittain päivittänyt pysäkkitietoja myös Android- ja WP-versioihin, mutta uusia ominaisuuksia en ole niihin tuonut pitkään aikaan. Kesällä 2014 toteutetun Tampereen seudullisen joukkoliikenneuudistuksen myötä ympäristökunnat tulivat mukaan järjestelmään, ja pysäkkejäkin on nykyisin yli 2400, joten BusMonTRE on entistäkin tarpeellisempi.

Mainostuloilla ei rikastu

BusMonTRE:ssa näkyvät Google-mainokset tuottavat noin 0,50 – 1,50 € päivässä. En ole laskenut BusMonTRE:n kehittämiseen käytettyjä työtunteja, mutta jokainen voi päätellä, että ei tällä todellakaan rikastumaan pääse, eikä edes kovinkaan kummoisille tuntipalkoille.

Julkaisin tammikuussa 2015 ensimmäistä kertaa BusMonTRE:n Facebook-sivulla latausmääriä eriteltyinä älypuhelinalustan mukaan. Niistä saattoi huomata, että iPhone-versiota on ladattu kymmenkertainen määrä verrattuna Android- ja WP-version yhteismäärään. Suhdeluku on pysynyt suunnilleen samana, mutta iPhone-version latausmäärät ovat kasvaneet vielä selvästi nopeammin.

BusMonTRE-lataukset alustoittain 2015-09-27

BusMonTRE-lataukset alustoittain, tilanne 27.9.2015

Päivittäisiä käyttäjätietoja tarkastellessani olen havainnut, että BusMonTRE:n noin 250 päivittäisestä aktiivikäyttäjästä alle 25 % käyttää jotain muuta kuin iPhonea. Se on todella vähän, kun ottaa huomioon Android-puhelimien suuren osuuden älypuhelimista, sekä erityisesti niiden suuren osuuden yhdessä isossa BusMonTRE:n potentiaalisten käyttäjien eli koululaisten ja opiskelijoiden joukossa.

Olen yrittänyt pohtia mistä Android- ja WP-versioiden vähäinen suosio johtuu. Yksi todennäköinen syy on varmaankin tuo jo aiemmin mainitsemani runsaampi erilaisten bussiohjelmien tarjonta näille älypuhelimille. Nysse, Tampere Bus Explorer ja muut sovellukset ovat jo ehtineet vallata markkinan. Toinen syy on se, että nämä käyttäjät ovat alunperinkin ehkä etsineet hieman eri tavalla toimivaa ohjelmaa, siis käytännössä jonkinlaista reittiopasta.

Lisäharmiksi Windows Phonella tuli vielä se, että Googlen AdMob-mainokset lakkasivat toimimasta kunnolla viime keväänä, eikä korjausta ole vieläkään tullut. Käytännössä en siis saa nyttemmin mitään mainostuloja Windows Phone -puhelimista, ja olenkin harkinnut mainostarjonnan siirtämistä Microsoftin omaan mainostusohjelmaan, mutta en ole varma kuinka paljon mainostajat edes käyttävät sitä.

Ainoastaan iPhonelle jatkossa?

Olen jo kerran aiemmin tehnyt päätöksen olla kehittämättä muita kuin iPhone-versiota enempää, ja olenkin julkaissut muihin ainoastaan pysäkkipäivityksiä, tosin niitäkin harvakseltaan. Koska iPhone-versio saa lähes joka päivä 5-10 uutta käyttäjää, ja muut versiot eivät välttämättä yhtään, on ihan selvää mihin kehittämistoimet kannattaisi panostaa.

Jos lopettaisin BusMonTRE:n Android- ja Windows Phone -versioiden kehittämisen kokonaan, niitä kaipaamaan jäisi ehkä pari kolme ihmistä. En kuitenkaan oikeastaan haluaisi lopettaa kumpaakaan, ja olen muutenkin huono luopumaan kannattamattomista hankkeista, joten olen vieläkin kahden vaiheilla tämän suhteen.

BusMonTRE-sessiot tammikuu-elokuu 2015

BusMonTRE-sessiot tammikuu-elokuu 2015 (Google Analytics)

Android 5.0 vaikuttaa varsin hyvältä kehitysaskeleelta aikaisempiin versioihin nähden, kun vain Android-puhelimet eivät olisi kautta linjan enimmäkseen niin huonoja laitteita. Windows Phone -laitteet puolestaan ovat paljon parempia kuin niiden hinnoista voisi päätellä, ja pidän todella paljon Windows Phonen “autenttisen digitaalisesta” käyttöliittymätyylistä. Windows 10:n ja Windows Phone 10:n myötä tulee mahdolliseksi tehdä sama sovellus niin pöytäkoneisiin kuin puhelimiinkin. Jos se ei pelasta Windows Phonea, jonka maailmanlaajuinen markkinaosuus on alle viiden prosentin (tutkimuksesta riippuen lähempänää nollaa kuin viittä), niin en sitten tiedä mikä pelastaisi.

Samaan aikaan iOS-ekosysteemissä tapahtuu mielenkiintoisia asioita: iOS 9 on juuri ilmestynyt, ja jo iOS 8:ssa tuli uusia käyttöliittymäominaisuuksia, joita BusMonTRE voisi hyödyntää. Esimerkiksi Tänään-näkymään voisi lisätä tietoa busseista niillä pysäkeillä jotka kiinnostavat käyttäjää. Lisäksi Apple Watch on tulossa Suomeen 9. lokakuuta, ja pian on tulossa myös Apple tv:n uusi versio, jolle voisi tehdä BusMonTRE:stä oman version. Sillä puolella riittäisi siis mielenkiintoista tekemistä jopa niinkin paljon, että tekisi mieli keskittyä kokonaan iOS-versioon. Puolentoista vuoden käyttötilastojen perusteella se voisi olla ihan hyvä siirto.

Tulipa tehtyä

Jos tiedät minun lisäkseni jonkun toisen sovelluskehittäjän, joka on toteuttanut yksin vähintään tämänlaajuisen sovelluksen kaikille kolmelle isoimmalle älypuhelinalustalle, niin vinkkaa. Meillä voisi olla mielenkiintoista keskusteltavaa.

Jos taas sinulla on teoria siitä miksi BusMonTRE:n Android- ja Windows Phone -versiot eivät kiinnosta käyttäjiä (tai eivät ole markkinoineet itseään samalla tavalla puskaradion kautta kuin iPhone-versio), olisin kiinnostunut kuulemaan siitä.

Jos sinulla on todella hyvät perustelut sille miksi haluaisit BusMonTRE:n Android- ja WP-versioiden kehityksen jatkuvan, ja saat kymmenen kaveriasi käyttämään ohjelmaa, niin värvää ne kaverit käyttäjiksi ja kerro siitä.

Jos BusMonTRE on mielestäsi ihan surkea, olen tietenkin kiinnostunut kuulemaan miksi. Olen yrittänyt tehdä BusMonTRE:sta mahdollisimman helppokäyttöisen, ilman turhia lisukkeita. Kaikki toiminnot on mietitty tarkoin ennen niiden lisäämistä, ja muutamia ideoita olen myös hylännyt ihan siksi, että ohjelmasta ei tulisi liian monimutkainen. Siksi mieltäni lämmittikin erityisesti muutama viimeaikainen käyttäjäpalaute:

Tämä sovellus on ollut hyvin tarpeellinen ja toimiva.

Kiitos hyvästä sovelluksesta! Kaikista Tampereen paikallisliikennesovelluksista pidän tästä eniten sen yksinkertaisuuden ja selkeyden vuoksi.

Asensin BusMonTRE:n puhelimelleni ja totesin [sen] erittäin käyttökelpoiseksi ja havainnolliseksi.

Sitten oli toki vielä se yksi arvostelu App Storessa, joka sai miettimään mistä ihmeestä tässä nyt sitten on kysymys:

Ohjelmaa on hankala käyttää. Toimintoja on vaikea hyödyntää. Kehittäjien olisi ollut järkevää testauttaa ohjelmaa ulkopuolisilla. 25

Valitettavasti tällainen palaute jää usein paremmin mieleen kuin positiivinen, vaikka siitä ei edes käy ilmi mikä nyt sitten oli niin vaikeaa. Ikävää, että App Store -palautteeseen ei myöskään voi vastata ja korjata väärinkäsityksiä tai neuvoa ongelmissa.

Olen joka tapauksessa BusMonTRE:n ja muidenkin projektien (lähinnä intronin) myötä oppinut todella paljon älypuhelimien ohjelmistokehityksestä, ja hyödynnän tätä oppia nykyisessä päätyössäni. Monen muun oivallisen joukkoliikennesovelluksen lisäksi myös BusMonTRE huomioitiin Tampereen seudun liikennetietoaiheisesta ohjelmistokehityksestä kertovassa jutussa Viiden tähden älyliikennesovelluksia Tampereelta.

Kiitokset ITS Factorylle (vaikka ette jostain syystä enää haluakaan listata BusMonTRE:a wikisivuilla) ja Tampereen joukkoliikenteelle sekä Facebookin Open Data Tampere -ryhmälle, sekä tietenkin testaajille, tukijoille ja faneille. Sujuvia matkoja kaikille!


Share